Facturarea electronica in domeniul achizitiilor publice – Legea 199/2020

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

In MOF 825 din 9 septembrie 2020 a fost publicata Legea nr. 199 din 8 septembrie 2020 privind facturarea electronică în domeniul achizițiilor publice.

Aceasta lege se aplică în cazul facturilor electronice emise ca urmare a executării contractelor atribuite în temeiul:

  • Legii nr. 98/2016 privind achizițiile publice
  • Legii nr. 99/2016 privind achizițiile sectoriale
  • Legii nr. 100/2016 privind concesiunile de lucrări și concesiunile de servicii
  • OUG nr. 114/2011 privind atribuirea anumitor contracte de achiziții publice în domeniile apărării și securității, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 195/2012

a căror valoare este egală sau mai mare decât pragurile prevăzute de lege și față de care există obligația publicării unui anunț de participare/concesionare și/sau a unui anunț de atribuire în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Autoritățile și entitățile contractante pot aplica prevederile acestei legi și în cazul facturilor electronice emise ca urmare a executării contractelor menționate anterior, a căror valoare este mai mică decât pragurile prevăzute de lege față de care există obligația publicării unui anunț de participare/ concesionare și/sau a unui anunț de atribuire în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Legea nu se aplică facturilor electronice emise ca urmare a executării contractelor clasificate potrivit legii sau în cazul în care atribuirea și executarea contractului de achiziție publică au necesitat impunerea, potrivit dispozițiilor legale, a unor măsuri speciale de securitate pentru protejarea unor interese esențiale de securitate ale statului.

Condiții impuse destinatarului facturilor electronice

Destinatarul facturii electronice trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

a) să dispună de mijloace tehnice și resurse umane corespunzătoare pentru garantarea securității, fiabilității și continuității serviciilor de prelucrare a datelor în formă electronică;

b) să fie în măsură să gestioneze și să arhiveze toate informațiile privind fiecare factură în formă electronică emisă, pentru o perioadă de timp determinată în funcție de specificul achiziției;

c) să utilizeze sisteme de arhivare electronică în conformitate cu prevederile Legii nr. 135/2007 privind arhivarea documentelor în formă electronică, republicată. Pe durata arhivării, persoanele care au responsabilitatea arhivării vor lua măsuri ca orice factură în formă electronică să poată fi accesată conform dispozițiilor Legii nr. 135/2007, republicată, numai de către emitent, destinatar sau organele abilitate prin lege;

d) să respecte elementele principale ale unei facturi electronice în conformitate cu standardul SR EN 16931;

e) să fie înregistrat la Ministerul Finanțelor Publice.

Primirea și prelucrarea facturilor electronice de către destinatari

Toate autoritățile și entitățile contractante trebuie să primească și să prelucreze o factură electronică conformă cu standardul european privind facturarea electronică și cu oricare dintre sintaxele sale, potrivit prevederilor prezentei legi.

Autoritățile contractante și entitățile contractante trebuie să primească și să prelucreze informațiile aferente facturilor electronice conexe contractelor de achiziție publică/sectorială, contractelor de concesiune de lucrări sau servicii sau contractelor de achiziții publice din domeniul apărării și securității, în conformitate cu prezenta lege.

Informațiile prevăzute anterior pot fi transmise, respectiv primite și prelucrate în Sistemul electronic de achiziții publice – SEAP, în conformitate cu standardul OCDS, pentru asigurarea transparentizării informațiilor aferente respectivelor contracte.

Autoritățile contractante și entitățile contractante verifică legalitatea, autenticitatea, originea și integritatea conținutului facturilor emise în formă electronică, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

Factura în formă electronică trebuie să respecte conținutul stabilit de actele normative speciale și va conține obligatoriu marca temporală care certifică momentul emiterii.

Lege intră în vigoare la 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial.

Continutul complet poate fi gasit AICI.

Articole similare

Comentariul tau aici